Skip to main content
XS SM MD LG XL

Digital Finance

Wat is Digital Finance?

Het woord digitaal brengt de gedachte vaak naar robotisering, enorme grote supercomputers, big data en kunstmatige intelligentie. Nog niet zo lang geleden allemaal onder noemer Science Fiction.  Het digitaliseren van Finance zal vakinhoudelijk niet veranderen, wel de handmatige repetitieve transactionele werkzaamheden en het proces van verwerken, samenstellen, controleren en rapporteren.

Transactionele werkzaamheden

Het inlezen van facturen in een grootboekpakket, die deze automatisch verwerkt door herkenning is een voorbeeld het niet meer doen van handmatige werkzaamheden. De ingelezen facturen kunnen vervolgens snel gecontroleerd worden en digitaal doorgezonden worden naar betreffende managers voor goedkeuring. Na goedkeuring worden de betreffende facturen betaalbaar gesteld in een bank applicatie.

Big data

Een onderneming heeft hedendaags veel data ter beschikking, afkomstig niet alleen vanuit Finance maar ook uit de velen systemen die bij een onderneming aanwezig zijn. Aan de hand van Analytics Tools waarin alle data samenkomen is het mogelijk de situatie van vandaag nauwkeurig te verklaren en de toekomst te voorspellen. Signaleren van trends en de nauwkeurigheid van de forecast van de onderneming.

Rapporteren

Met de juiste data voor ogen en een goed inzicht in de bedrijfsdata is het gebruik van interactieve dashboards de oplossing voor een visuele weergave van de diverse situaties binnen een onderneming. Denk aan dashboards voor de afdeling Verkoop, Logistiek en uiteraard het Management. Geen handmatige maandrapportages meer in Excel.

Verandering

Een digitale transformatie binnen een onderneming zorgt dus voor fundamentele verandering van de operationele processen en vraagt om aanpassingsvermogen en visie. Doordat transactionele werkzaamheden worden gedigitaliseerd ontstaat er ander gekwalificeerd werk binnen een Finance afdeling. Een medewerker zal open voor moeten staan voor verandering. Functioneel zal de medewerker de organisatie moeten kunnen begrijpen en doorgronden, verbindingen leggen, systeemdenken en data analytics kunnen beheersen. Daarnaast verdere ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, zoals effectief communiceren, team en agile werken.

Ad van Dijk

Direct Financial Control | info@directfinancialcontrol.nl, +31(0)6 44412326.