Skip to main content
XS SM MD LG XL

Wat zijn de juiste factuur vereisten?

Een correcte factuur is een must en echt niet moeilijk. Zo aan het einde van het jaar is het goed om weer eens aandacht te besteden aan de factuur vereisten.

Gevolgen incorrecte factuur

Er is gebleken dat bij het opmaken van een fiscaal correcte factuur het nog steeds misgaat. Dat is voor zowel uw klant als voor u vervelend. Als btw-ondernemer loopt u de kans op een boete als u een factuur verstuurt die niet aan de wettelijke eisen voldoet. Uw klant mag dan de btw niet als vooraftrek in mindering brengen. Echter voor de factuur die u heeft opgemaakt, geldt dat u de btw wel gewoon moet afdragen aan de Belastingdienst. Anderzijds wanneer u zelf een incorrecte factuur ontvangt van uw leverancier loopt u zelf de vooraftrek van de btw mis.

Uitreiken factuur

Een factuur moet uitgereikt worden voor de 15e van de maand die volgt op de maand waarin men de goederen of diensten heeft geleverd. Bijvoorbeeld als er op 10 november een product geleverd wordt, dan moet voor 15 december de factuur verstuurd worden.

Factuurvereisten

Uw facturen moeten de volgende gegevens bevatten:

 • uw volledige naam en die van uw afnemer
 • uw volledige adres en dat van uw afnemer
 • uw btw-identificatienummer
 • uw KVK-nummer
 • de datum waarop de factuur is uitgereikt
 • een factuurnummer
 • wat voor goederen of diensten u hebt geleverd en hoeveel resp. omvang
 • de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd
 • de vergoeding, exclusief btw
 • het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst
 • het btw-bedrag
 • het totaalbedrag

In geval van intracommunautaire leveringen of als een verleggingsregeling van toepassing is moet u ook het btw-identificatienummer van de afnemer vermelden.

Indien u goederen en/of diensten levert voor een bedrag van €100,-  (incl. btw) of lager, dan hoeft u minder gegevens te vermelden. Echter niet bij grensoverschrijdende situaties.

Wilt u zorgeloos uw facturen kunnen versturen neem dan contact met ons op. Met goede gebruikersvriendelijke facturatie software kunnen wij u helpen uw facturen zo correct mogelijk in te richten. Met alle nodige informatie kunnen uw facturen foutloos naar uw klanten worden verzonden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden te combineren waarmee het voor u nog gemakkelijker wordt, zoals het direct betalen via IDEAL en automatische incasso bij uw klant.

Direct Financial Control | info@directfinancialcontrol.nl, |+31(0)6 44412326.